Evde Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?

Kaktüsler fazla ilgi istemedikleri ve radyasyonu emme özelliği taşıması nedeniyle evlerimizin ve iş yerlerimizin vazgeçilmez bitkilerindendir. Kaktüs bakımı düzenli yapıldığında evlerinizi ve iş yerlerinizi uzunca bir süre renklendirebilir.   Genel anlamda bakıldığında kaktüsler ve diğer dikensiz kaktüsler, yani sukulentler, bakıma en az ihtiyaç duyan bitkilerdir. Peki, buna karşın neden kaktüsler istediğiniz kadar güzel görünüme sahip olmazlar?

Bildiğiniz üzere kaktüs bir çöl bitkisi olduğu için, sıcaklığa gereksinim duyarlar. Kaktüs bakımı çerçevesinde onlara bu gereksinimi ve diğer hususları sağlarsanız, sizlerin de çiçek açan sağlıklı kaktüsleri olabilir.

Kaktüs Bakımı

Günümüzde herkes kaktüs yetiştirme konusunda hevesli ancak, kimse kaktüs bakımının gereklerinin farkında değil. Bunun sebebi de, çocuk yetiştirir gibi kaktüs yetiştirmektir. İşte yapılan hata da burada zaten. Doğal ortamındaki gibi bir alana sahip olmayan, gerekli sıcaklığı hissedemeyen kaktüsün, sağlıklı olmasını bekleyemeyiz. Her şey kendi doğal ortamında daha güzeldir. Ya da doğal ortamı sağlanamıyor ise,onun gibi hissettirilmelidir. 

1. Mekânın Sıcaklığı

Kaktüsün bir çöl bitkisi olduğunun hepimiz farkındayız. Bu sebeple, onları 35-40 derece gibi yüksek sıcaklıklarda yetiştirebiliriz. Büyümeleri ise bu sıcaklığa kadar sürer. Sıcaklık seviyesi arttıkça da büyümeleri durur. Peki, kışın kaktüs yetiştirilir mi? elbette ki evet. Sıcaklık -10 derecelerin altına düşmediği müddetçe, kaktüsleri kışın da yetiştirebilirsiniz. Ancak sulamamaya özen göstermeniz gerekir. Çünkü kaktüs çok fazla su sevmez. Aralıklarla biraz verilebilir.

2. Gübreleme İşleminin Yapılması

Kaktüslerin en sevdiği dönem yazdır. Bu nedenle en yüksek büyüme oranı da yazın gerçekleşir. Yani kaktüsler ve diğer dikensiz kaktüslerin ilkbahar mevsiminde gübreleme işlemleri yapılmalıdır. Doğru gübreleme ise kesinlikle hayvan gübresi olmaması gerekir. Çünkü hayvan gübresinde kaktüslerin gereksinim duyduğu vitaminler yok. Bunun için suni gübreler, yani vitaminler kaktüslerin gübrelenmesi açısından önemlidir.

3. Sulama

Suların sertlik dereceleri birbirinden farklılık gösterir ve bu nedenle kaktüslerin de su gereksinimlerinde belirli bir sertlik bulunur. Bahsedilen hususlar yağmur sularında bulunmasına karşın, bu tür suların depolanması mümkün olmadığı için, daha çok sulama işlemini dikkate almalısınız. Suyun sertliği genel çerçevede, ortalamaya bakılırsa 7 veya 8 derece olmalıdır. Bununla beraber;

Kavurucu sıcaklarda,
Toprak tamamen kurumuşsa,
Haftada bir olacak şekilde ve
Bol su ile kaktüs bitkileri sulanmalıdır.

Altlarında bulunan su tutucu tabağı da boşaltmanızı öneririz. Çünkü fazla su almasına sebep olabilir.

4. Kaktüsün Toprağı

Kaktüslerin yetiştirilmesi gereken toprak kesinlikle kireçli olmamalı ve bunun için daha özel, kalın kum karışımlarını tercih etmelisiniz. Çiçeklere özel toprak olarak adlandırılan kaktüs toprağı, suyu geçiren bir yapıya sahip olduğu için, sık sık sulanmaz ve fazla su tutucu etkisi de yoktur.

5. Mekânın Havası

Bildiğiniz üzere kaktüslerin ana vatanı olan çöller, kurak ve sıcak bir iklime sahiptirler. Yani kaktüslerin yetiştirilmesinde de nemli havadan kaçınmanız gerekir. Yaz aylarında genelde sıcak hava altında balkonda yetiştirilebilen kaktüsler, kapalı alana alındığında ise, alanın mutlaka havalandırılması gerekir. Çünkü nemli ortam kaktüse en çok zarar veren ortamdır.

Yukarıda bahsedilen hususların yanı sıra, kaktüs bakımında dikkat edilmesi gereken bazı değerler de vardır. Şimdi sizlere bu değerlerden bahsederek, kaktüsleri daha sağlıklı ve doğal ortamına yakışır şekilde yetiştirmenizi sağlayacağız. Peki, kaktüs bakımında püf noktalar nelerdir?

Kapalı alan varsa, mutlaka o alanın havalandırılması gerekir. Kaktüsler üşümeyeceği için, havadar olmasına özen göstermelisiniz.
Güneş ışığı kaktüsler için vitamindir. “Aşırı” olmamak kaydıyla kaktüslerinizi belirli aralıklarda güneşin vurduğu yere koyun.
Topraklama işlemi yapılan kaktüsler genelde hemen sulanır. Bu durum kesinlikle yanlıştır. Genel anlamda 4 ila 6 gün kaktüslerin topraklama işlemi yapıldıktan sonra dinlenmesi gerekir.
Kaktüsler haftada bir sulanmalı ve topraklama işlemi yapıldıktan sonra birkaç gün su verilmemelidir. Bu duruma toprak değişimi de dâhildir.

Çiçek açan kaktüs bakımı bu şeklide gerçekleştirilir. Onlar çocuk gibi bir bakıma gereksinim duymazlar ve kesinlikle bol su sevmezler. Bunun yerine onlara daha sıcak ortamların sağlanması gerekir. Zaten bahsedilen değerleri yerine getirdiğinizde, sizler de sağlıklı ve çiçek açan kaktüslere sahip olabilirsiniz.

 

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?

Çöl bitkisi olan kaktüsler, pek çok özelliği ile evlerimizin klasik bitkilerinden farklılaşırlar. Hani bazı durumlarda bitkiler sık sık bol su ile sulanır ya, işte bu durum kaktüsler için geçerli değildir. Onlar dinlenmek, güneşten faydalanmak ve nemden uzak durmak isterler. Eğer evinizde bu güzel ortamı onlara hazırlarsanız, sizler de harika çiçekler açan kaktüslere sahip olabilirsiniz.

Kaktüs bakımı için ev ortamında nelere dikkat etmek gerekir?

Kaktüslerin saksıları, diğer bitkilerin saksıları ile bazı durumlarda aynı, bazı durumlarda farklıdır. Yani kaktüsler suyu çok sevmediği için, saksılarının da delikli olması gerekir. Delikli saksıdan fazla su akar ve kalan su kaktüse yeter. Saksının altlığından da suyu almayı unutmamalısınız.
Kaktüs toprağı belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Özellikle kaktüs ilk alındığında bu işlemi gerçekleştirirseniz, çok daha faydalı olacaktır. Bunun yanında, kaktüs saksısının tabanına çakıl taşları yerleştirmeniz de önerilir. Çünkü çakıl taşları kaktüsün köklerini fazla sudan koruyacaktır.
Uygun saksı ve toprakları kullanarak, kaktüs almak yerine, kaktüs tohumu da alabilirsiniz. Kaktüs tohumuna da bu adımları uygularsanız, gerekli olan başarıyı elde edebilirsiniz.
Kaktüsleri sularken, toprağın tamamen, iç katmanları da dâhil olmak üzere, kuru olması gerekir. Bunu bir kürdan yardımı ile de yapmanız imkân dâhilindedir.
Kaktüsler genellikle Haziran ve Eylül aylarında çoğalırlar. Bazı durumlarda bu durum ilkbahar aylarında da gerçekleşebilir. Eğer kaktüs çoğaltmak ve daha fazla kaktüse sahip olmak isterseniz de, çoğalma döneminde büyük kaktüsün yanındakileri, ona zarar vermeden yavaşta topraktan almalısınız. Belirtilen adımları dikkatli bir şekilde bu kaktüse de uygularsanız, elde edeceğiniz sonuç yine başarılı olacaktır.
Kaktüsler yılda 1 defa çiçek açarlar ve bu çiçek açma süresi de 50 gün civarındadır. Bu süre sonucunda çiçek düşerse, kaktüsünüzde bir sorun var diye endişelenmeyin.

Doğru kaktüs yetiştirme olanaklarına uygun şekilde, yukarıdaki belirtilen hususları dikkate alarak kaktüslerinizi yetiştirebilirsiniz.

Kaktüsler İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kaktüsler ile ilgili önemli bilgilerden bahsettik ancak bir diğer önemli bilgi ise kaktüslerin türleri. Çünkü kaktüslerin kimisi çiçekli olurken, kimisi de çiçeksizdir. Kaktüsüm çiçek açmıyor diye üzülmeden önce, bu duruma dikkat etmenizi öneririz. Bununla beraber dikensiz kaktüsler de bulunur ve bu kaktüslere sukkulent adı verilir.

Kaktüsler, bilinenin aksine yenilebilir bir bitkidirler. Yenilebilir tarafı ise yapraklarıdır. Bununla beraber oldukça faydası da bulunduğu için, kaktüsler ile ilgili bu faydalarından birkaçını sizlere sunalım:

Metabolizmayı hızlandırır.
Kan şekerini dengeleyici etkiye sahiptir.
Beyin hücrelerini onarıcı etkiyi içerir.
Kanserlere karşı savunma mekanizması oluşturur.

Çiçek açan kaktüs yetiştirmek ve ortama renk katan kaktüslere sahip olmak bu kadar kolay. Sizlere bahsettiğimiz bu önerileri de dikkate aldığınızda, çok sağlıklı ve renkli kaktüslere sahip olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

+